Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 28 augustus 2017

Wie is Damar Ismangil?

Damar Ismangil is de nieuwste aanwinst van onze gemeenteraadsfractie. In april nam hij de taken over van raadslid Nicole de Jong toen zij wegens gezondheidsoverwegingen haar functie tijdelijk moest neerleggen. Inmiddels is bekend dat Nicole niet terug keert in de raad en Damar haar zetel definitief overneemt. Damar heeft zich tijdens de laatste afdelingsvergadering voorgesteld aan de leden. Er zijn echter nog een boel vragen niet gesteld, daarom interviewden wij hem.

Ha Damar, wat leuk dat we je wat vragen mogen stellen! Allereerst, ben je altijd al politiek geïnteresseerd geweest?

“Het is mij wel een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn ouders waren in hun jonge jaren ook politiek actief. Zo is mij al op jonge leeftijd geleerd wat politiek met je doet en welke invloed dat heeft op de maatschappij. Mijn grootvader was ook politiek betrokken, weliswaar nooit lid geweest van een partij, maar zeer rechtsschapen, oprecht en als grote blanke man een felle tegenstander van het kolonialisme. Dat was voor die tijd heel wat, want er waren maar weinig mensen in Nederland die wisten wat er in toenmalig Nederlands-Indië afspeelde.”

En wanneer kwam D66 in beeld?

“Ik heb vanaf het begin dat ik mocht stemmen op D66 gestemd, ik ben een sociaal mens en probeer daar te helpen waar het kan, tegelijkertijd geloof ik ook in eigen regie en de ruimte om die ook te nemen. Ik heb niet echt een ideologie, maar D66 komt het dichtst bij mijn gevoel en ideeën in de buurt en dat is nooit veranderd. In 2002 ben ik lid geworden. ‘Het moest er maar eens van komen’, dacht ik toen. Het waren wat moeilijkere tijden voor D66, maar ik koos er bewust voor om juist op dat moment lid te worden. Ik ben geen trendvolger en was er van overtuigd dat D66 weer zou terug komen. Ik ben lid geweest van het afdelingsbestuur en ook een tijd voorzitter geweest. We hadden bijna niemand om op terug te vallen. Groei was dus een belangrijk onderwerp. Het is leuk om te zien dat veel van de ideeën die we toen hadden, inmiddels ook echt zijn uitgevoerd.

De vraag die Almeerders graag aan elkaar stellen kan nu natuurlijk ook niet uitblijven, daarom: hoe lang woon je al in Almere?

“Haha, ik woon al weer 17 jaar in Almere. Eerlijk gezegd had ik dat van te voren nooit gedacht. Ik woon zelfs nog in hetzelfde huis.”

En wat vind je de mooiste plek in Almere?

“Even nadenken. Ik heb niet één specifieke plek, er zijn in Almere heel veel mooie plekken en ik geniet elke dag van het groen, blauw en ruimte van deze stad. Soms pak ik even de fiets en dan vind ik elk stukje wel mooi. De fietspaden door de hele stad zijn geweldig.”

Wanneer kandideerde je je voor het eerst voor de gemeenteraad?

“Volgens mij in 2006. Ik zat toen in het afdelingsbestuur en we moesten zorgen voor een mooie lijst terwijl we niet zoveel actieve leden hadden. Het was dus een beetje lijstopvulling. We haalden toen net één zetel en dat was dan meteen alles wat we in Flevoland hadden.”

Hoe zie je jouw rol in de gemeenteraad?

“Ik ben iemand die graag de vinger aan de pols houdt en de controlerende taak van de raad heel serieus neemt. Het is voor mij belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van een besluit en hoe dit zich in de praktijk vertaalt. Mijn passie en betrokkenheid zit hem sterk in het sociale domein, economie, onderwijs en arbeidsmarkt. Dit zijn ook beleidsterreinen waar ik beroepsmatig in heb gewerkt en op bestuurlijk advies niveau nog steeds actief ben.”

Gemeenteraadslid is een nevenfunctie, iets wat je naast je normale werkzaamheden doet. Wat doe jij in het ‘normale leven’?

“Nadat ik 20 jaar in de human resources heb gewerkt, heb ik in 2011 mijn andere passie gevolgd en ben ik terecht gekomen in de wereld van wijn. Een totaal andere wereld, maar ontzettend leuk om te doen. Ik leer elke dag en het grappige is dat ik mensen in deze branche tegen kom die een soortgelijke achtergrond hebben.”

En wat doe je in je vrije tijd? Hobby’s?

“Ik mag van mezelf meer tijd vrij maken, want ik vind werken gewoon te leuk. Ik hoef niet veel te doen om ergens van te genieten. Ontspanning vind ik vooral in sport en ik ga binnenkort maar weer tennissen. Een heerlijk rondje op de fiets vind ik ook fijn. Dan neem ik mijn camera mee. Verder luister ik naar een breed scala aan muziek, houd ik van dansen en festivals. Daarnaast vind ik het leuk om een fantasy fair te bezoeken. Overigens kijk ik ook erg graag naar sport; tijdens een Olympisch jaar of een tennis Grand Slam moet je me niet storen.”

Hoe ziet jouw ideale vrije zaterdag eruit?

“Dat begint in de ochtend met een kopje koffie, chocolade croissantje, stoel en tafeltje in de zon.
Daarna doe ik eigenlijk niet zoveel, lekker niks doen, beetje winkelen, slenteren, tuinieren, op bezoek.”

Mensen die dicht bij D66 zijn betrokken en dan vooral mensen die iedere week twee avonden op het stadhuis aan het vergaderen zijn, hebben nog wel eens de neiging om al hun vrije tijd in de partij te steken. Hoe zorg jij dat je een goede privé/werkbalans houdt?

“In de loop der tijd leer je ook tijd voor jezelf in te ruimen en dat is alleen maar goed, want met enige afstand kan ik weer objectief naar zaken kijken. Ik noem het mijn eigen time management en ik neem daarbij mijn rust. Dit doe ik ook met mijn werk, als ik in de auto stap dan is het klaar, want anders ben ik teveel bezig met wat nog gedaan moet worden. Ik heb een aantal dingen gedaan in de jeugdzorg en dan leer je wel om je werk niet mee naar huis te nemen.”

Tot slot, vertel eens iets ‘geks’/’onverwachts’ over jezelf dat onze leden nog niet van jou weten?

“Ik ben ooit in Amerika wezen mountainbiken. Nu lijkt dat niet zo spectaculair, maar als je bedenkt dat ik van een slecht stenen pad en volle diepe kuilen afvloog met enorme vaart, kan ik mij niet meer voorstellen dat ik dit ooit nog zou terugdoen. Zo heb ik op sportgebied wel meer ‘maffe’ dingen gedaan. Nooit meer…”

Mmm, die laatste zin vraagt eigenlijk om meer uitleg, maar we laten Damar er voor nu mee wegkomen.. Wil je Damar meer vragen stellen of eens zien hoe het er aan toe gaat als raadslid? Neem contact op met de fractie (via D66@almere.nl) en kom bijvoorbeeld eens langs bij een raadsvergadering.