Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 juli 2018

Blog: Debat over mantelzorg, veel liefde en compassie maar ondersteuning is hard nodig

Mantelzorgdebat

De VMCA Mantelzorgcentrale heeft op 26 juni het Mantelzorgdebat georganiseerd voor mantelzorgers, professionals en politici. Ik keek hier al enige tijd naar uit en dat was niet alleen omdat ik vanuit mijn raadslidmaatschap van D66 bijna het hele spectrum van het sociaal domein in mijn portefeuille heb en ik daardoor politiek geïnteresseerd ben, maar ook omdat dit onderwerp mij zelf raakt; ik ben ook mantelzorger en waar ik nog niet eerder bij had stil gestaan, al van kinds af aan. Mijn moeder heeft namelijk een licht verstandelijke beperking (en is door haar geringe lengte ook enigszins lichamelijk beperkt) en sinds een jaar of 5 heeft zij Alzheimer met alle complicaties van dien.

Bij binnenkomst was ik verheugd met de grote opkomst en met de prettige open sfeer die er hing. Iedereen was onder het genot van koffie, thee en lekkers al met elkaar in gesprek geraakt toen de dagvoorzitter ons toch echt verzocht nu maar eens in de zaal te gaan plaatsnemen zodat we konden aanvangen met het debat. Aan de hand van stellingen kwamen mooie, ontroerende, liefdevolle verhalen los van mensen die mantelzorger zijn maar ook van mensen die mantelzorg ontvangen.

De rode draad die door de middag heen liep was dat er nog veel moet gebeuren ter ondersteuning van mantelzorgers, zoals bijvoorbeeld op het gebied van respijtzorg en woonvormen waardoor met name ouderen bij elkaar kunnen blijven wonen en niet van elkaar gescheiden hoeven worden als een van beiden (constante) zorg nodig heeft. Maar ook empathie en een simpel luisterend oor van de omgeving is erg belangrijk voor de mantelzorger om de vaak zware taak vol te kunnen houden, ook al doet hij of zij dat vanuit een vanzelfsprekendheid en vanuit een groot warm hart.

Het is helder dat wij vanuit de politiek ook scherp moeten blijven en met enige regelmaat dit onderwerp op de agenda moeten zetten. In het najaar ga ik bij Jolien Hoek, directeur VMCA op de koffie om hier verder over door te praten.

Ik kijk terug op een zeer waardevolle middag.

Door Rachida Moreira Figueiredo, raadslid D66 Almere