Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 november 2018

Wie ben jij nou helemaal…Ton Lesscher?

De herfstvakantie is voorbij. De Almeerse politici zijn terug van reces en het politieke seizoen is weer in volle gang. Hoog tijd om de drijvende krachten achter de fractie van D66 Almere zichtbaar te maken. Wie ben jij nou helemaal? Maak kennis met vrijwilligers, fractie-assistenten en raadsleden van D66 Almere. We stellen vragen aan de D66-ers die zich dag in, dag uit inzetten voor Almere. Het woord is aan Ton Lesscher, één van de twee fractie-assistenten.

Allereerst: wie ben je?

Ik ben 37 jaar en ben woonachtig in Almere Haven sinds 2006. Hiervoor woonde ik in Velp, alwaar ik mijn studie Tuin- en Landschapsinrichting heb gevolgd. Daarvoor in het mooie Twentse dorp Vriezenveen. Het mooie groene landschap is vast en zeker de reden waarom ik een groene landschappelijke opleiding ben gaan doen. Na mijn studie kon ik aan de slag bij Antea Group (Oranjewoud) in Almere. Op dit moment ben ik daar nog steeds werkzaam als adviseur openbare ruimte. Ik reis half Nederland door om gemeenten te adviseren rondom beheer openbare ruimte.

Wat doe je bij de fractie?

De vijf gekozen volksvertegenwoordigers hebben mij gevraagd om fractieassistent te worden. Ik ben dan ook geen gekozen volksvertegenwoordiger, maar een door de burgemeester benoemde assistent van de fractie, die namens de fractie het woord mag voeren in onze carrousel.

Ehm, carrousel? Leg ’s uit wat is dat?

Zo noemen we bij de Politieke Markt, de besprekingen van verschillende onderwerpen die tegelijkertijd plaatsvinden. Je kunt als inwoner iedere donderdag vanaf 19.00 uur terecht bij de gemeenteraad en als het ware van het ene naar het andere onderwerp overstappen als toehoorder. In deze carrousel worden politieke voorstellen inhoudelijk besproken. Het stemmen gebeurt in de raadszaal door de gekozen vertegenwoordigers. Daar heb ik dus geen rol meer. Kortgezegd ben ik een raadslid zonder debat- en stemrecht in de raadzaal. Daarvoor in de plaats ga ik me meer projectmatig verdiepen in thema’s.

Had je altijd al interesse in de politiek?

Ja, sinds mijn middelbare school keek ik al graag naar Prinsjesdag en naar debatten op tv. In mijn studietijd groeide de interesse meer en meer, want alles is feitelijk politiek.

Wanneer kwam D66 in beeld?

In 2004, toen er vanuit D66 een duidelijke visie werd geponeerd over jong en oud en hoe zij samen de koek eerlijk moeten verdelen. Toen dacht ik, D66 is een partij die voor iedereen iets goeds wil doen. En dat gevoel heb ik nog altijd.

Hoe lang woon je al in Almere?

Sinds december 2006. Eerst in de Muziekwijk, daarna vanaf augustus 2009 in De Hoven.

Wat vind je de meest bijzondere plek in Almere?

Ik houd het dichtbij: de Havenkom. Met mooi weer waan ik mij net in een vakantieplaatsje. Heerlijk.

Wat zijn je toekomstdromen bij D66?

Voor nu een goede fractieassistent zijn en hopelijk ook weer net als 2012-2014 daadwerkelijk raadslid.

Heb je nog bezigheden naast je politieke hobby?

Jazeker, mijn baan als adviseur openbare ruimte, voorzitterschap van mijn VvE en wandelen en reizen.

Hoe ziet jouw ideale vrije zaterdag eruit?

Allereerst lang uitslapen en vervolgens krantje lezen, broodje en koffie erbij en de hele dag lekker rommelen in huis met op de achtergrond muziek van Pink Floyd.

Vertel iets onverwachts over jezelf?

Vijf jaar geleden stond mijn wereld onverwachts op zijn kop toen bij mij het k-woord werd geconstateerd. Na een operatie en chemo’s tot op heden weer prima de oude!