Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 december 2018

Floriade moet stadshart versterken

D66 Almere is blij dat is vastgelegd dat de ontwikkelingen in de Floriadewijk niet ten koste mogen gaan van het stadshart van Almere. Dit voorstel van D66 werd gisteravond aangenomen door de gemeenteraad.

D66-raadslid Jan Lems: “Ons mooie stadshart is vorig jaar verkozen tot de beste binnenstad. Ik ben ontzettend trots op de ondernemers die dit samen met de gemeente voor elkaar hebben gekregen. Dit niveau moeten we vasthouden en versterken. De Floriade mag hier niet aan afdoen. Het is goed dat de rest van de gemeenteraad dit ook inziet.” Met het bestemmingsplan is ruimte in de nieuwe Floriadewijk voor detailhandel en culturele voorzieningen, zonder dat er voorwaarden aan zijn verbonden. Dankzij D66 is nu afgesproken dat de voorzieningen wel moeten passen bij het bijzondere karakter van de nieuwe wijk én complementair moet zijn aan het stadshart.

Aanvullend mét gezonde concurrentie

“Complementair houdt in dat de detailhandel en culturele voorzieningen aanvullend moeten zijn op het stadshart,” legt Lems uit. “Natuurlijk staat dit gezonde concurrentie niet in de weg, maar we willen niet dat het stadshart leegloopt door de Floriade. De gemeente heeft hier een belangrijke rol in.” De Floriade biedt, naast een spectaculair evenement in 2022, ook enorme kansen voor de lokale economie en arbeidsmarkt. Lems: “Almere moet de Floriade aangrijpen om de levendigheid van de stad blijvend te vergroten!”

Almere wereldwijd op de kaart

D66 ziet in de Floriade een kans om Almere wereldwijd op de kaart te zetten. Door de Floriade wordt de stad groener en de (circulaire) economische structuur wordt versterkt. Ook zet Almere zich hiermee neer als kenniscentrum op het vlak van de duurzame en zelfvoorzienende stad. Dit is goed voor het niveau van Almeerse onderwijs op HBO- en WO en voor de aantrekkingskracht van Almere.