Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 25 januari 2019

Blog: Krijgt Almere een buitenzwembad?

Een golf van enthousiasme gaat door de  Almeerse gemeenteraad. Krijgen we extra geld uit het Haagse? Mogen we legaal Zeewolde annexeren? Nee, we krijgen nu eindelijk een buitenzwembad.  Dit is natuurlijk  verspreiden van ‘nepnieuws’. Het enthousiasme is over de raadsmeerderheid die voorstander is voor het houden van een onderzoek naar de haalbaarheid van een buitenzwembad.  Ik loop al een tijdje mee en dit gaat de 3e poging worden.  Een buitenzwembad is een wens die al vele jaren speelt in Almere. We hebben al veel ‘gewoon’ buitenzwemwater, maar als het echt warm is steekt direct die verrekte blauwalg de kop op. Weg zwemplezier! Is het geen blauwalg dat wel het wier, geen houden aan en we kunnen het nog onvoldoende  ‘growing green’ verwerken.  Verder zijn er nog types zoals ik, geen modder onder mijn voeten en bah al dat zand op m’n handdoek. Kortom genoeg redenen voor een derde poging.

Deze poging is via een door 3500 Almeerders ondertekende petitie aangeslingerd door topatleet Gregor Stam. Vorig jaar kreeg hij  uit handen van D66 wethouder René Peeters de jaarlijkse oeuvreprijs voor zijn sportprestaties. Via de realisatie van een buitenzwembad, het liefst gecombineerd met atletiekbaan wil hij zijn prijs geconcretiseerd zien. Boter bij de vis! Tijdens de bespreking en aanwezigheid van Gregor op de politieke markt ontstond de golf van enthousiasme. Er gingen allerlei voorbeelden over tafel:  De Sijsjesberg in Huizen, Biddinghuizen kan het ook en hoe gezellig  het vroeger in Amsterdam was. Het liefst gratis toegang voor armlastige Almeerders, ligweides, open van 9.00 tot 23.00, s ’winters overkapt, dagbestedingsproject voor werkeloze Almeerders, schoolzwemmen terug en de bouw en exploitatie natuurlijk door de gemeente. Oh ja…er waren nauwelijks sportvoorziening in Almere. De wethouder begon langzaam diep rood te kleuren en zweet parelde langs zijn voorhoofd. In een chaotisch rondje gelukkig wat VVD en D66 nuancering over de ruim aanwezige sportvoorzieningen, het sportfonds en co- financiering bedrijfsleven en overheid. De wethouder gaat alles voor de raad uitzoeken en komt in het najaar met de resultaten. De resultaten zullen scenario’s laten zien over de mogelijkheden. Ik verwacht van Sijsjesberg tot opblaasbad in het Weerwater. Ik heb voor de zekerheid mijn voorkeursmodel Berlijn maar gelijk bijgesloten.  Het economisch tij is gunstig en een college wat dit realiseert wordt in 2022 gelijk voor 8 jaar gekozen!  D66 is mede ondertekenaar van de motie die vraagt om een onderzoek. Een buitenzwembad staat namelijk ook in het D66 verkiezingsprogramma. De bekende nuancering: Niet tegen elke prijs!

Jan Lems, raadslid D66