Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 29 januari 2019

D66 wil verbod op oplaten ballonnen

D66 Almere wil dat het niet meer is toegestaan om ballonnen op te laten in Almere. Fractievoorzitter Martine van Bemmel: “Ballonnen oplaten is niet meer van deze tijd. Dieren dood kunnen gaan doordat zij ballonresten opeten of doordat zij hier verstrikt in raken. Bovendien zijn de restballonnen een vorm van zwerfafval. In Almere wordt hard gewerkt om zwerfafval juist tegen te gaan.”

Op initiatief van D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en de SP spreekt de gemeenteraad donderdag 31 januari over een verbod van het oplaten van ballonnen binnen de stadsgrenzen. Van Bemmel: “Ballonnen staan in de top vijf van meest gevonden zwerfafval aan de kust. Ballonresten zijn heel gevaarlijk voor dieren en breken heel langzaam af. Ook de zogenaamde biologisch afbreekbare ballonnen doen hier jaren over en zijn dus nog steeds schadelijk voor het milieu. D66 wil voorkomen dat de ballonnen in de natuur terecht komen.” De partijen stellen voor om het verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke verordening en in het evenementenvergunningenbeleid.

Veel alternatieven

Er veel alternatieven zijn voor het feestelijk aankleden van een gebeurtenis zoals het planten van een boom, bellen blazen, (plantbare) confetti-kanonnen, ballonconcerten, zwaaien met figuurlinten, het oplaten van vliegers of met lucht opgeblazen ballonnen  (zonder helium). Van Bemmel: “Gelukkig zijn er steeds minder vaak aanvragen bij de gemeente om op een evenement ballonnen op te laten. Wat D66 betreft wordt het helemaal niet meer gedaan en wordt er gekozen voor een alternatief.”