Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 februari 2019

Vrij om zichtbaar jezelf te zijn in Almere

D66 roept de burgemeester op om in de veiligheidsaanpak in Almere aandacht te besteden aan de vrijheid om zichtbaar jezelf te zijn. D66-vicefractievoorzitter Sven van der Burg: “Je vrij voelen ongeacht wie je bent. Op straat met je partner hand in hand te kunnen lopen. Jouw partner begroeten met een kus, zonder dat je je druk hoeft te maken over reacties. Helaas voelt niet iedereen zich zo vrij.”

D66 vroeg gisteravond tijdens de politieke markt aandacht voor de positie van LHBTI-ers in het Actieprogramma Veiligheid. Van der Burg: “Sociale veiligheid is heel belangrijk om je jezelf thuis te voelen in een stad. Veel mensen denken dan vooral aan dingen als straatintimidatie tegen meisjes en vrouwen, maar ook bijvoorbeeld transgenders of mensen in een relatie met iemand van hetzelfde geslacht kunnen zich sociaal niet veilig voelen. Mensen kunnen hier echt onder lijden. D66 wil dat de gemeente ook voor deze mensen aandacht heeft.” D66 zet zich op ieder niveau in voor de vrijheid om zichtbaar jezelf te zijn: in het Europese Parlement, de Tweede Kamer, de provincie én in de gemeenteraad.

Burgemeester pakt onderwerp op

Burgemeester Franc Weerwind beloofde de gemeenteraad om te inventariseren wat er nodig is om de sociale veiligheid ook voor deze groep Almeerders te verbeteren. Van der Burg: “Ik ben er heel blij mee dat Weerwind positief reageerde op onze oproep. Wij kijken uit naar de resultaten van deze inventarisatie en zullen nauwgezet volgen wat er vervolgens mee gedaan wordt. In Almere moet je je goed en veilig voelen, ongeacht op wie je valt of hoe je eruit ziet. Je moet zichtbaar jezelf kunnen zijn. Fijn dat de burgemeester deze oproep direct oppakt.”