Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 15 februari 2019

Betere voorlichting, meer zichtbaarheid en ontmoetingsmogelijkheden LHBTI

Op initiatief van D66 Almere sprak de gemeenteraad op Valentijnsdag tijdens de politieke markt met organisaties uit Almere die een belangrijke rol spelen in het vergroten van onder andere homo-acceptatie.

“D66 vind het enorm belangrijk dat iedereen in onze mooie stad zich vrij voelt om zichtbaar zichzelf te zijn,” zegt D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel. “Helaas is dit niet het geval. Ik ken verhalen van mannen die zich ongemakkelijk voelen als zij hun partner van de trein halen en geen kus durven te geven. Van ouderen die niet naar een verpleeghuis willen, omdat ze bang zijn dat ze daar het gevoel krijgen dat ze terug de kast in moeten. En van een transgendervrouw die ’s avonds niet alleen met de bus durft door eerdere slechte ervaringen. De gemeente kan niet al deze gevoelens wegnemen en  alle vervelende situaties voorkomen. Wel kan de gemeente zich inzetten om in onze stad de onderlinge acceptatie van elkaar, te verhogen. Daarom hebben wij deze organisaties uit onze stad uitgenodigd om met de raadsleden het gesprek aan te gaan.” Sprekers waren Arja Kruis, namens Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, Mario Pot, namens COC Amsterdam en Linda de Vries en Suleika El Massani, namens Diversity.

Almere Regenboogstad

D66-lijsttrekker Tiko Smetsers zat de vergadering in de gemeenteraad voor. Smetsers: “Ik ben heel blij dat Almere nu een Regenboogstad is. Ik weet dat D66 Almere zich hiervoor met succes heeft ingezet tijdens de onderhandeling. Ze volgen hiermee veel steden en ook provincies; D66 heeft samen met andere partijen in 2017 ervoor gezorgd dat Flevoland zich aansloot als Regenboogprovincie. Het is goed om te zien dat de Almeerse raadsleden zich verdiepen in de problemen waar mensen tegen aanlopen als zij uit de kast komen, al zijn of worstelen met hun gevoelens hierover.” Regenbooggemeenten en provincies zetten zich extra in voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBTI).

Behoefte aan voorlichting, meer zichtbaarheid en ontmoetingsmogelijkheden

“Een belangrijke conclusie van de bijeenkomst is dat er behoefte is aan meer zichtbaarheid en plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten,” zegt Van Bemmel. “Het met elkaar kunnen praten en het uitwisselen van ervaringen is heel belangrijk, zowel voor jonge als oudere mensen. De aanwezige jongeren hebben mij overtuigd dat een regenboogzebrapad belangrijk is en geen ‘symboolpolitiek’. Het helpt het bespreekbaar maken van waar LHBTI’ers tegen aanlopen. Het laat zien dat iedereen er mag zijn zoals hij of zij is. Ook voorlichting op scholen is enorm belangrijk. Seksuele voorlichting op scholen gaat bijvoorbeeld vaak over hoe het gaat tussen een man en een vrouw. Er zijn echter ook jongeren die zich niet in dat plaatje herkennen.” D66 gaat met andere politieke partijen kijken hoe de gemeente haar rol optimaal kan invullen. Van Bemmel: “Deze avond krijgt zeker een vervolg!”