Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 11 april 2019

D66 wil ereplek voor Enith Brigitha op Wall of Fame

D66 Almere heeft het college gevraagd om de Almeerse topsportster Enith Brigitha erkenning te geven op de nieuwe Wall of Fame bij het Topsportcentrum. D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel: “Enith Brigitha is een echte topsportster die enorm veel medailles en titels heeft gewonnen en records heeft gezwommen. Brigitha hoort thuis op de Almeerse Wall of Fame!”

D66 was teleurgesteld toen bleek dat op de nieuwe Wall of Fame Enith Brigitha geen plekje heeft gekregen. Deze topsportster was 10 jaar Nederlands zwemkampioen en heeft meer dan 200 Nederlandse records verbeterd; ze stond zelfs enige tijd op de lijst met meeste records ooit verbeterd. Brigitha was bovendien de eerste gekleurde vrouw die een medaille won voor zwemmen tijdens de Olympische Spelen. Ze won daar tweemaal een bronzen medaille ‘met een gouden randje’, terwijl de nummer één en twee beide doping hadden gebruikt.

Eerherstel voor ‘echte winnaars’

In 2015 heeft de Tweede Kamer op verzoek van D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zich uitgesproken voor eerherstel voor Nederlandse sporters die op grote evenementen als de Olympische Spelen geen medaille wonnen omdat hun concurrenten doping gebruikten, zoals Brigitha. D66 vindt het heel jammer dat de gemeente Almere de nieuwe Wall of Fame niet heeft aangegrepen om de Almeerse erkenning te geven in haar eigen stad en verzoekt het college deze vergissing op zeer korte termijn te herstellen. Daarnaast is de partij ook nieuwsgierig hoe Almeerders sporters kunnen aandragen voor de eregalerij.