Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 14 mei 2019

D66 en GroenLinks: meld Almere aan voor wietproef!

De Almeerse fracties van D66 en GroenLinks willen dat Almere zich aanmeldt voor de wietproef waarmee geëxperimenteerd wordt met de teelt van staatswiet. Dit voorstel wordt donderdagavond om 20u besproken door de gemeenteraad.

GroenLinks raadslid Jaap Steenkamer licht toe: “Door mee te doen aan de wietproef kan Almere bijdragen om de gezondheidsrisico’s en criminaliteit beter onder controle te krijgen. Door legalisatie voorkomen we dat  de teelt een inkomstenbron is voor de georganiseerde criminaliteit. Op dit moment worden de inkomsten uit de teelt gebruikt om de wet te ondermijnen en zware criminaliteit te financieren, dat moet anders.” D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel vult aan: “Vrijwel ieder product dat mensen gebruiken moet aan talloze regels voldoen om gezondheidsrisico’s te vermijden. Cannabis wordt echter door veel mensen gebruikt, maar omdat het niet legaal is, wordt op geen enkele manier gecontroleerd. Dat is gek. Almere heeft bovendien de ruimte en een overzichtelijk aantal coffeeshops, waardoor onze stad zeer geschikt is om mee te doen met dit experiment.”

De wietproef

Het experiment gesloten coffeeshopketen, ook wel de wietproef, is een afspraak uit het regeerakkoord, opgenomen dankzij D66 landelijk. D66 ziet het experiment als een belangrijke stap naar regulering in het belang van de volksgezondheid en ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit. In de uitwerking van ministers (VVD) Bruins en Grapperhaus kunnen coffeeshops in maximaal tien gemeenten legaal geteelde, op kwaliteit gecontroleerde hennep verkopen. Deze hennep wordt geproduceerd door maximaal tien telers die hiervoor een vergunning kunnen aanvragen. De telers bepalen samen met de coffeeshops welke variaties hennep geteeld worden. Gemeenten kunnen zich nu aanmelden.