Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 oktober 2019

Opinie: Watersport in Almere, het verhaal boven water

Zoals geplaatst op AlmereNieuws.nl op 15 oktober 2019. 

Almere is een echte waterstad. Het Weerwater, de Noorderplassen en de mooie vaarroutes nodigen uit om er met een bootje lekker op uit te trekken. Sinds Haddock is uitgekocht, zijn er een stuk minder ligplaatsen in onze stad. De grote vraag die daardoor nu over dat water galmt is; maar waar kun je dat bootje nog neerleggen? Reden voor de PVV om roepen dat de gemeente de watersporters de stad uit jaagt. En natuurlijk komt het, volgens deze partij, allemaal door de Floriade. Geen fraai beeld van een gemeente die zich jaren probeert neer te zetten als stad waar het goed toeven is als watersporter. Een beeld dat onterecht is en riekt naar gelegenheidspolitiek van de PVV.

Wat is er aan de hand? Toen Almere de organisatie van de Floriade binnenhaalde,  kreeg de huurder van de toenmalige jachthaven de kans om met geld van de gemeente te verduurzamen en zo een plek in de Floriade te houden. Deze kans liet hij voorbij gaan en liet zich uiteindelijk(na vier jaar gedoe) uitkopen. De gemeente trok voor deze uitkoop flink haar portemonnee. Helaas vond de huurder  in de kleine lettertjes van het contract de ruimte om de verantwoordelijkheid voor zijn huurders van zich af te schuiven. Hij incasseerde de hoofdprijs en liet de vele booteigenaren die al jaren met boot in zijn haven lagen aan hun lot over. De gemeenteraad trok zich het lot van de radeloze booteigenaren aan en de gemeente ging op zoek naar tijdelijke ligplaatsen in de stad. Naar eer en geweten hebben de ambtenaren de klus geklaard.

Onlangs stond er een artikel in de krant: de oude huurder kan binnen drie maanden een nieuwe haven op een andere locatie uit de grond stampen. Tot onze verbazing gaan verschillende partijen hierin mee, zo ook de PVV. D66 verbaast zich hier over. Drie maanden is niet realistisch is als je wilt dat de gemeente overlegt met de omwonende Almeerders. Gelegenheidspolitiek van de PVV, als je bedenkt dat deze partij in alle andere situaties in de hoogste boom zit als het lijkt alsof inwoners niet goed betrokken zijn door de gemeente. Drie maanden is al helemaal niet realistisch als je de schijn van cliëntalisme wilt voorkomen en alle mogelijk geïnteresseerde ondernemers de kans wilt geven.  D66 blijft zich inzetten voor Almere als stad waar je heerlijk kunt recreëren op het water. Waar je een ligplaats kan vinden om je bootje te stallen. Voor een gemeente die open, eerlijk het gesprek aangaat met haar inwoners. En waar alle ondernemers gelijke kansen krijgen. Het kan nog steeds in onze waterstad Almere!

Jan Lems, raadslid D66