Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 11 juni 2020

Opinie Martine van Bemmel: Racisme en discriminatie mogen nooit normaal worden

Dit opiniestuk is op donderdag 11 juni gepubliceerd op Almere Nieuws

Een raadslid van de PVV doet een argument van een ander raadslid af met de opmerking: ‘Ga toch terug naar Marokko.’

Een raadslid van de VVD zet deze week een plaatje op Facebook met de tekst: ‘Zo klaar met dat gelul over die demonstraties. Nu eerst koffie met een negerzoen.’ 

Eenieder die zegt dat er in Nederland geen reden is om te demonstreren omdat er hier amper sprake is van racisme en discriminatie, wijs ik op bovenstaande uitspraken gedaan door raadsleden in de afgelopen weken. Om je kapot te schamen. Racisme en discriminatie zijn overal. Niet overal in dezelfde gedaante, maar in iedere samenleving. Ik sta dan ook volledig achter de boodschap die met de demonstraties wordt geuit en probeer dit soort uitingen in de raad niet onweersproken te laten.

Het gemak waarmee dergelijke uitspraken ‘normaal’ lijken te worden is zorgwekkend. De eerste keer schrik je. De tweede keer voel je ongemak. De derde keer denk je, pfff, daar heb je de PVV weer. En dat is zorgwekkend omdat wij allen de dure plicht hebben om dit soort uitspraken niet normaal te vinden. Om ons er tegen uit te spreken. Want als wij zwijgen en dit normaal gaan vinden, dan laat je toe dat mensen worden weggezet door afkomst als iemand wiens argumenten er niet toe doen. Dan zeg je tegen mensen dat afkomst uitmaakt voor de kansen die je hebt in de samenleving en dat dat ok is. En dat is absoluut niet ok. Eenieder in deze samenleving heeft het recht op gelijke kansen en om beoordeeld te worden op daden in plaats van op afkomst, geloof of geaardheid. D66 zal zich hier altijd voor inzetten en zich uitspreken tegen racisme en discriminatie.

Ik roep eenieder op om de boodschap van de demonstranten te steunen. Meld je ook aan bij een politieke partij, kom naar politieke bijeenkomsten en schrijf mee aan de verkiezingsprogramma’s. Politieke partijen zijn nú aan het scouten voor kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Overweeg of dit iets is voor jou.  Samen moeten we een vuist maken tegen racisme en discriminatie. Doe dat niet alleen nu met demonstraties, maar pak de handschoen op en betreed de politieke arena. Ook daar moeten we met elkaar samen werken om racisme en discriminatie te bestrijden.

Martine van Bemmel, fractievoorzitter D66 Almere