Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 31 januari 2021

Geen korting op bijstand Almere door boodschappen

D66 Almere is blij dat Almeerders die een bijstandsuitkering ontvangen niet gekort worden op hun uitkering als zij boodschappen krijgen van iemand. Zo blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen aan het college die D66 heeft gesteld. D66 stelde deze vragen naar aanleiding van de berichtgeving dat een vrouw uit Wijdemeren onlangs veel geld moest terugbetalen aan de gemeente omdat zij boodschappen ontving van haar moeder.

D66’er Meke Smeulders: ‘Als iemand in jouw omgeving het financieel zwaar heeft, is het heel natuurlijk dat je die persoon wilt helpen, bijvoorbeeld door zo nu en dan boodschappen te brengen. Door de berichten over de situatie in Wijdemeren, voelen veel mensen nu een drempel. Je wilt niet dat die persoon door jouw hulp verder in de problemen komt. Daarom zijn wij blij dat het college duidelijk is in haar antwoorden; de Almeerse (beleids)lijn voor giften voor levensonderhoud richt zich op geldelijke giften, niet op niet-materiele giften/hulp in natura. Een tas vol boodschappen wordt dus niet ingehouden op iemands uitkering. En zo hoort het ook wat D66 betreft.’ D66 stelde schriftelijke vragen naar aanleiding van eerdere berichtgeving uit een andere gemeente. Daaruit bleek dat een vrouw uit Wijdemeren zevenduizend euro moest terugbetalen aan de gemeente omdat zij regelmatig boodschappen kreeg van haar moeder.

Geen situaties bekend als in Wijdemeren

Het Almeerse college heeft onderzocht of er in Almere situaties bekend zijn als in Wijdemeren. Omdat boodschappen en andere giften in natura niet worden meegerekend, zijn er geen aanwijzingen dat dit nu ook speelt in Almere. Smeulders: ‘Mochten er Almeerders zijn die toch op deze manier in de problemen komen, meld je dan bijvoorbeeld bij onze fractie. Dan kunnen we met elkaar kijken waar het mis gaat. Het is juist ontzettend mooi als mensen naar elkaar omkijken en bijspringen met bijvoorbeeld boodschappen. Dat moeten we volgens mij stimuleren, niet afstraffen. Zeker in deze tijd.’ De contactgegevens van de raadsleden van D66 staan op de website van de gemeenteraad en van de partij.

De beantwoording van de schriftelijke vragen kun je hier vinden.