Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 21 februari 2021

6 vragen aan de D66 fractieleden van Almere: Rachida Moreira Figueiredo

Vanuit nieuwsgierigheid is Roel Laumans een aantal maanden geleden lid geworden van D66. Hij heeft de afgelopen periode meegekeken in de fractie en alle fractieleden geïnterviewd. Hij stelt de fractieleden telkens 6 dezelfde vragen en biedt zo een inkijk in hun drijfveren en activiteiten. Deze keer het interview met Rachida Moreira Figueiredo (50 jaar getrouwd, woont in Almere Stad)

Als je terugkijkt naar de afgelopen 2 jaar, wat zou je dan als hoogtepunt kunnen noemen?

‘Oh, dat vind ik eigenlijk best moeilijk. In ieder geval is het zo dat onze fractie een mooi team is, waar het heel fijn is om samen te werken. We zijn verschillend in ervaring en aandachtsgebied. En kunnen elkaar heel goed aanvullen waardoor we daadwerkelijk een compleet team zijn. Dat is voor mij belangrijk. Ik begon 2,5 jaar geleden als nieuwkomer in de fractie. Met weinig politieke ervaring en veel zin om er iets van te maken. Je moet veel tijd spenderen en vaak uit je comfortzone komen voordat je het gevoel hebt dat je mee kunt praten en doen als het gaat om alle onderwerpen die voorbijkomen. Nu na 2,5 jaar krijg ik steeds meer binding en knowhow van de verschillende, soms al lang lopende dossiers. Mijn eigen succes is misschien toch wel dat ik met het G-kracht politiekpanel een verbinding met de Almeerse politiek heb kunnen maken. Het G-kracht politiekpanel is een panel dat bestaat uit 10 leden met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Zij zijn afkomstig uit diverse woon- en werksituaties en worden ondersteund door 4 coaches (SAM = Samen Actief Maatschappelijk betrokken) van Stichting ABRI. Vier keer per jaar vindt er met het G-krachtpolitiekpanel overleg plaats met diverse raadsleden uit de Almeerse politiek. ‘Er wordt zo vaak over ons gepraat, maar nooit mét ons!’ Dit vind ik een mooi succes. Je kunt als raadslid echt niet de hele wereld veranderen, met ogenschijnlijk kleine dingen kun je ook al het verschil maken.  Herinner je nog dat we aan het begin van de Coronacrisis zoveel verrommeling en snoeiafvalbergen in Almere hadden? Als fractie hebben wij dit niet laten zitten, en een agendavoorstel in de raad gebracht dat er voor heeft gezorgd dat de gemeente actie ondernam om het afval op te ruimen en de bakken voor het snoeiafval heeft teruggeplaatst. Dat is een mooie illustratie hoe we als fractie met andere raadsleden samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen.

En als je nu nog eens terugkijkt. Wat zou je dan als dieptepunt benoemen?

‘Het dieptepunt was voor mij de periode waarin er gedoe in de coalitie was dat resulteerde in het opstappen van een wethouder en we uiteindelijk een nieuwe coalitie moesten zien te vormen. Dat was een spannende tijd want er moesten nieuwe coalitiepartners gevonden worden en de vraag was of dat zou lukken. Dat is uiteindelijk na heel veel tijd en energie van vooral de fractievoorzitters gelukkig voor elkaar gekomen.’

Laten we nu eens vooruitkijken. Waar verheug je je op de komende periode van 2 jaar?

‘Ik verheug me erop om verder aan de slag te gaan met een aantal nieuwe dossiers. Me in te lezen in de materie en te ontdekken waar ik iets bij kan dragen. Maar ik heb ook zin om campagne te gaan voeren voor de volgende verkiezingen. Samen de straat op en ons verhaal vertellen aan de Almeerder. En ik verheug me natuurlijk op de Floriade. Dat wordt zo’n mooi en uniek evenement dat veel verder gaat dan bloemenvelden en prachtige bomen. Er komt daar na afloop een nieuwe wijk: Hortus. Op de langere termijn wordt de Floriade iets waar alle Almeerders met trots op terug gaan kijken. Ik snap de twijfels van velen ook wel hoor. Wordt het niet te duur en gaat het wel lukken? Maar ja, als je altijd maar alleen voor zekerheid gaat wordt de wereld wel heel grijs. Denk je dat de Parijzenaren nu nog terugdenken aan alle commotie rondom de bouw van de Eiffeltoren? Nee toch? Daar staat iets waar iedereen trots op is. Dat zie ik ook met de Floriade gebeuren.’

En waar zie je tegen op?

‘Wie had dat ooit gedacht, 9 maanden geleden wisten we nog van niks. En nu is daar Corona. Dit bepaalt nu bijna alles. Ook de politiek. Hoe gaan we campagne voeren? De landelijke verkiezingen komen eraan, en daarna de gemeenteraadverkiezingen. Als partij heb je altijd de uitdaging van hoe profileer je je? We zijn een echte midden partij, met een fractie van gewone mensen die verbinding, nuance en inhoud belangrijk vinden en open staat voor iedereen ongeacht afkomst, geaardheid, geloofsovertuiging etc… Het met elkaar hierover nadenken over hoe je dit overbrengt op je kiezers vraagt veel van onze creativiteit.’

En nu een meer persoonlijke vraag. Jij woont al ruim 19 jaar in Almere. Wat is voor jou de mooiste plek?

‘De mooiste plek? Almere heeft zoveel mooie plekken. Het water, het groen. Maar de Noorderplassen met aangrenzend het Pampus waar je ‘s morgensvroeg de reeën en de vossen tegenkomt als je gaat hardlopen of de hond uitlaten zijn mijn favoriet. En als ik mijn vrienden meenam naar het stadshart, en ze boven op dat overstekende terras van vroeger V&D en Hudson Bay de stad liet zien. Dan waren ze zo verrast en verbaasd! Vanaf dat punt zie je de stad, de huizen, het gras op de daken, de flats en het weerwater met in de verte het groen. Daar zie je alles in een.’

Tot slot, jij bent van D66. Wat zie je terug van het gedachtegoed van D66 in de Almeerse werkelijkheid?

‘D66 wil iedereen in de maatschappij betrekken. Inclusiviteit is een belangrijke doelstelling. Ik geloof dat in Almere meer dan 190 nationaliteiten wonen, dat is meer dan Amsterdam. Het lukt ons als stad best goed om er voor iedereen te zijn. We zijn hier als stad proactief en vaak uniek in. Een succesvol voorbeeld vind ik het Regenboogzebrapad en de recentelijke opening van het eerste Transgenderzebrapad ter wereld. Dat zijn voorbeelden van hoe je inclusief kunt zijn als stad.’