Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 juni 2021

Ineke van Haarlem nieuwe fractieassistent!

Ineke van Haarlem wordt vanavond tijdens de raadsvergadering benoemd als fractieassistent. In Almere mag iedere fractie twee fractieassistenten benoemen. Fractieassistenten doen eigenlijk hetzelfde werk als raadsleden, ze mogen alleen niet stemmen. Maar ze voeren wel het woord tijdens de politieke markt namens de fractie en hebben eigen portefeuilles. Om benoemd te worden als fractieassistent moet je op de kieslijst gestaan hebben én, net als raadsleden, de eed of belofte afleggen. Dat gebeurt dus vanavond! De vergadering is live te volgen vanaf 22.30u via de website van de raad. Maar wie is Ineke? Roel Laumans ging bij haar langs voor een (corona-proof) interview. 

Vertel eerst eens wat over jezelf Ineke.

‘Ik ben Ineke van Haarlem, en woon in de Muziekwijk in Almere. Ik ben nu met pensioen maar heb als verpleegkundige en leidinggevende in de revalidatiezorg gewerkt in Amsterdam. De laatste managementprojecten die ik deed hadden te maken met het verbeteren van de kwaliteit en de certificering van de zorgorganisatie waar ik werkte.  En nu? Nu maak ik kunst waarbij ik schilderwerk en keramiek combineer in één object. Ik maak kleurrijke kunst en doe dat vanuit mijn eigen atelier in Almere. Mijn kunst is dit najaar zelfs te zien in de Tour of Art Flevoland.’

Wat is jouw beeld bij Almere, als je er zo lang woont heb je vast alles wel gezien.

‘Oh, ja zeker. Ik hou heel veel van Almere en vindt het erg fijn wonen. Er zijn zoveel mooie plekken. Het afgelopen jaar, tijdens Corona, heb ik er een sport van gemaakt om de Almeerse schaapskudde te volgen tijdens mijn wandelingen. De kudde is vaak aan de noordkant van de Noorderplassen. Het was telkens weer een zoektocht in dit prachtige natuurgebied om de schapen te vinden. Maar ook de skyline, de havenkom en de Oostvaardersplassen vind ik prachtig. Mijn dochter woont in Nobelhorst. Dat vind ik een geweldig Almeers voorbeeld van modern wonen, groen leven en saamhorigheid. Het lijkt een beetje op mijn eerste jaren in Almere, zo’n dertig jaar gelden, toen we als pionier vanuit Amsterdam met jonge kinderen hier neerstreken.’

Wat ga je eigenlijk voor de D66 fractie doen?

‘Ik ben al mijn hele leven lid van D66, ook toen ik nog in Amsterdam woonde. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stond ik ook op de lijst. Ik vind het principe van gelijke kansen voor iedereen heel belangrijk; je kunt pas echt vrij zijn als iedereen vrij is! Hulp bieden aan de mensen die het nodig hebben, zorgen voor een goede basis met goed onderwijs en geen taalachterstanden. Betaalbaar en duurzaam kunnen wonen, dat soort dingen zijn belangrijk. Het is niet echt heel spannend, maar is toch al ambitieus genoeg. Tot maart volgend jaar ga ik de fractie versterken. Met mijn interesse voor zorg en cultuur en welzijn zullen er genoeg dossiers op mijn pad komen. Ik heb er heel veel zin om met de fractie te gaan samenwerken.’

Is er nog iets waar je hart sneller van gaat kloppen, wat je écht wil voor Almere?

‘Ja, dat is er wel. Corona heeft het afgelopen jaar voor veel mensen tot een stilstand of isolatie geleid. En dan is cultuur, of het nu gaat om film, dansen, zingen, schilderen of muziek maken, zo’n mooie uitlaatklep voor mensen om zich te herpakken. Ik zie echt graag dat de scholen en bijvoorbeeld welzijnsorganisaties en instellingen  met nieuwe energie gaan investeren en werken aan cultuur voor de kinderen en volwassenen. En natuurlijk het museum; ik hoop echt dat dat er gaat komen. Een aansprekend museum gaat onze stad nog mooier maken!’